Περίπλους των Κρητικών Ακτών
  Η Κρήτη, με μακρόστενο σχήμα, αναπτύσεται απο ανατολικά προς δυτικά επι 140 περίπου μίλια, το δέ πλατύτερο σημείο της είναι περίπου 30 μίλια και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, ενώ το στενότερο σημείο της στην Ιεράπετρα, έχει άνοιγμα μόλις 5,8 μιλίων.  Το ανάπτυγμα των ακτών του νησιού, φτάνει τα 580 μίλια. Οι ακτές της Κρήτης είναι κυρίως βραχώδης, με βαθειά νερά και ελάχιστους αλλα σημαντικούς κινδύνους, ενώ ο περίπλους διευκολύνεται ώς αναφορά την αναγνώριση των ακτών της, κυρίως απο τα νησιά που την περικλείουν κατά τη διάρκεια της μέρας, και απο το φαρικό σύστημα της, κατα τη διάρκεια της νύχτας.
    Σπουδαιότερος κίνδυνος για τα μικρά σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά, είναι οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στα νότια παράλια και δημιουργούν επικίνδυνες σπηλιάδες, για την αποφυγή των οποίων είναι αναγκαία η πλεύση σε απόσταση μεγαλύτερη των 4-5 μιλίων ανοικτά των ακτών.
    Σημαντικούς κινδύνους επίσης, περιέχει ο διάπλους της Άκρας Σίδερο στο βορειοανατολικό άκρο της νήσου, καθώς και ο διάπλους των δυτικών ακτών, οπου οι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι δημιουργούν τον υψηλότερο κυματισμό της Μεσογείου. 

Ο περίπλους των Κρητικών ακτών περιγράφεται χωρισμένος στα παρακάτω κεφάλαια:

 

 

Τα νησιά της Κρήτης

 Τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες και οι βράχοι που περιβάλουν την Κρήτη και δημιουργούν το νησιωτικό σύμπλεγμα της, ανέρχονται σε περίπου 1200 τον αριθμό και καλύπτουν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 80 τετρ. χιλομέτρων.

 

Νομός Χανίων

 

Νομός Ρεθύμνου

 

Νομός Ηρακλείου

 

Νομός Λασιθίου