Χρονικό της πειρατείας στην Κρήτη

 1317    Σαρακηνοί πειρατές έχουν καταλάβει το Γαϊδουρονήσι της Ιεράπετρας και απο ΄κεί εξορμούν προς όλο το νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Οι Ενετοί εκχωρούν το νησί στον Βενετό Andrea Dandolo με την υποχρέωση να κτίσει κάστρο και εκδιώξει του πειρατές. 
 
 1516    Τουρκικά σκάφη του Οθωμανού πειρατή Κούρτογλου επιτέθηκαν στο Ρέθυμνο που το βρήκαν τελείως αφύλακτο, προξενώντας τεράστιες καταστροφές.
  Οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να δωρίσουν στη Βενετία 4000 μουζούρια κρασί για τη ναυπήγηση γαλέρας που θα χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη της πόλης.
 
 1527    Ο Οθωμανός πειρατής Moro εισέρχεται ανενόχλητος στον κόλπο της Σούδας και αιχμαλωτίζει δύο ελαφριές Βενετικές γαλέρες, την Pasqualina και την Michiela τις οποίες οδηεί στην Αλεξάνδρεια.
 
 1547    Συλαμβάνεται απο Τούρκους πειρατές ανοικτά της Κρήτης ο ο κόμης De Roguendolff με δύο άτομα της ακολουθίας του. Είχε μόλις αποδράσει απο τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και τον οδήγησαν πίσω για να εισπράξουν λύτρα.
 
 1571   Εισβάλλει στο Ρέθυμνο ο Τουρκος πειρατής Ουλούτς Αλή.  Η επίθεση του ήταν τόσο σφοδρή που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη.  Μετά την επίθεση αυτή, οι Ενετοί προχώρησαν στην οχύρωση της πόλης και την κατασκευή της Φορτέτσας.
 
 1715    Σφακιανοί λεηλατούν προσαραγμένο Γαλλικό πλοίο στη Γαύδο.
 
 1780    Σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου απο την Άκρα Σπάθα ο Άγγλος capt. Thomas White με το μπριγκαντίνι Tartare συνέλαβε τη Γαλλική ταρτάνα Ganteaume. 
  Ο Γάλλος πρόξενος στα Χανιά κατάφερε να πείσει τον πασά οτι η ενέργεια ήταν παράνομη, αφού συνέβη εντός των χωρικών υδάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.