Χρονολόγιο

 Άυγουστος 1941   Ο Παύλος Ζωγραφιστός επιστρέφει στην Κρήτη απο το Αλβανικό μέτωπο με μικρό ιστιοφόρο σκάφος. Στις Πατσίδες που είναι ο τόπος καταγωγής του, βρίσκει την 10μελή οικογένεια του αλλα και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού έτοιμο να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην αντίσταση κατά του κατακτητή.
 
 Σεπτέμβριος 1941    Ο Ζωγραφιστός με τη βοήθεια του θείου του Γεώργιου Ζωγραφιστού περισυλλέγει και περιθάλπτει με δικά του έξοδα Βρετανούς στρατιώτες και τους φυγαδεύει όταν μπορεί στην Αίγυπτο.
 
 Οκτώβριος 1941    Στις 19 Οκτωβρίου 1941 ο Παύλος συναντήθηκε τυχαία με Γερμανό μοτοσυκλετιστή στον δρόμο προς Κουνάβους, και στην περιοχή του Βαθύ ποταμού. Εκεί οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα τον θάνατο του Γερμανού στρατιώτη τον οποίο ο Παύλος πεταξε στη χαράδρα του Βαθύ ποταμού μαζί με τη μοτοσυκλέτα του, ωστε να φανεί ατύχημα.
  Παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, αφησε την περίθαλψη των Άγγλων στρατιωτών στην οικογένεια του και κατέφυγε στα Λασιθιώτικα όρη, στην περιοχή των Γωνιών.
 
 Χειμώνας 1941    Αφου βεβαιώθηκε οτι η δολοφονία του Γερμανού στρατιώτη θεωρήθηκε ως ατύχημα απο τις Γερμανικές αρχές, ο Παύλος Ζωγαφιστός έπεστρεψε στο χωριό του. Εκει όμως η κατάσταση ήταν πλέον διαφορετική, αφου στα γύρων χωριά είχαν εγκατασταθεί περίπου 4.000 Γερμανοί και η περίθαλψη των Βρετανών στρατιωτών ήταν πλέον επικίνδυνη. Μέχρι τα χριστούγενα του 1941 ο Παύλος ολοκλήρωσε τμηματικά τη μεταγκατάσταση των Βρετανών σε λημέρια στη νότια Κρήτη οπου ήταν ασφαλέστερα.
 
 Ιούλιος 1943    Στις 4 Ιουλίου 1943 ομάδα του Παύλου Ζωγραφιστού προσέβαλε τις αποθήκες καυσίμων των Γερμανών στα Πεζά ανατιναζοντας τις.
 
 Απρίλιος 1944    Στις 25 Απριλίου 1944, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο μετόχι του Παύλου Ζωγραφιστου υπο τον Ταγματάρχη Λη Φερμορ, τον Λοχαγό Στανλευ Μος και τους Κρητικούς που θα έπαιρναν μέρος στην απαγωγή του Κράιπε, αποφασίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούσαν την επικίνδυνη αποστολή. Σύμφωνα με τον Ζωγραφιστό κάποιες αλλαγές που αφορούσαν τον τρόπο διεξαγωγής της αποστολής αλλα και της φυγάδευσης απο τον τόπο, έγιναν κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Ζωγραφιστού και όπως αποδείχτηκε ήταν σωστές.
 
  Δύο νύχτες αργότερα, στη διασταύρωση των Πατσίδων προς Κουνάβους ή Αρχάνες, έγινε η απαγωγή του Κράιπε. Η ομάδα του Ζωγραφιστού είχε πολλαπλούς ρόλους, τόσο στην παρακολούθηση των κινήσεων του Γερμανού Στρατηγού και την έγκαιρη ειδοποίηση της υπόλοιπης ομάδας, όσο και στην περισυλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις των Γερμανών μετά την απαγωγή.
  Επίσης, η Αννα Ζωγραφιστού, αδελφή του Παύλου έλαβε μέρος στην αποστολή, ως νοσοκόμα και συνόδευσε την ομάδα μέχρι το Ροδάκινο, οπου τελικά την ομάδα των απαγωγέων μαζί με τον Στρατηγό παρέλαβε Βρετανικό υποβρύχιο.
 
 Ιούλιος 1944    Στις 20 Ιουλίου του 1944 ο Λοχαγός Στάνλευ Μος επέστρεψε στην Κρήτη και συναντήθηκε με άλλους οπλαρχηγούς στο μετόχι του Παύλου Ζωγραφιστού. Εκεί τους εξέθεσε νέο σχέδιο που είχε συλλάβει ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και αφορούσε την εκ νέου απαγωγή του Στρατηγού Φρίμπε που είχε αντικαταστήσει τον Κράιπε και διέμενε σε οικία πέριξ των Αρχανών. Ο καπετάν Εμμ. Πετράκης, και ο Παύλος Ζωγραφιστός ακούγοντας την πρόταση αρνήθηκαν κατηγορηματικά αφου μια τέτοια πράξη θα επέφερε ολέθρια πλέον αποτελέσματα στον άμαχο πληθυσμό. Στη συζήτηση παρενέβησαν και ο Ζαχαρίας Χαιρέτης με τον Μιχ. Σταυρακάκη εκφράζοντας την ίδια γνώμη. Τελικά ο Στάνλευ Μος υποχώρησε αφου δεν μπόρεσε να αποσπάσει τη συγκατάθεση των οπλαρχηγών και αποχώρησε προχωρώντας λίγο αργότερα στο σαμποτάζ της Δαμάστας, που με κέρδος το θάνατο 2-3 Γερμανών στρατιωτών κόστισε την καταστροφή της Δαμάστας και την εκτέλεση 37 κατοίκων της.  
 
 Σεπτέμβριος 1944   Στις 17 Σεπτεμβρίου 1944 8μελής ομάδα του Ζωγραφιστού, σπάζοντας τον Γερμανικό κλοιό σε φυλάκιο του Καρτερού κατάφερε να αποσπάσει 30 πολυβόλα και 9.500 σφαίρες.
 
  Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1944, ομάδα του Παύλου Ζωγραφιστού εισεβαλε στο Γερμανικό στρατόπεδο του Σκαλανίου απο το οποίο οι Γερμανοί είχαν μόλις αποχωρήσει και ύψωσε την Ελληνική σημαία, ενώ την επομένη ημέρα, απέκρουσε δύναμη Γερμανών που επέστρεψε με σκοπό να καταστρέψει εγκαταστάσεις και ενοπομείναντα εξοπλισμό.